2012. július 27., péntek

Az igazi lángos

Most, hogy itt a nyári szünet és minden napra valami tartalmas ételt kell elővarázsolnom a bohócsapkából, lassan már igazi kihívás, hogy mit is adjak a változatosság keretén belül a három örökké éhes kisfiúcskám számára. A fánk, kalács, csigák, palacsinta és tejespiték minden variációja után most ismét valami új vonalat kellett kipróbálni, ami az újdonság erejével hathat az éhes bendőre. Az utóbbi időkben már többször eszembe jutott, hogy a fánk mintájára lángos kellene feszíteni, de a konkrét recept még váratott magára. De tegnap szembejött velem egy igéretes recept, aminek már nem tudtam nemet mondani. Nem kívánt nagyobb ördöngősséget, mint egy hagyományos kenyérkészítés igényel, és az eredmény valami frenetikusnak igérkezett. A titkos receptet nem is olyan régen tették közzé, épp jókor jártam jó helyen.

Nyammm tökéletes lángosa
Hozzávalók 11 db mini lángoshoz: (kb 13-15 cm átmérőjűhöz):

3 dl langyos kézmeleg víz
2 tk cukor
20 g friss élesztő
1 ek só
1/2 kg liszt
1 dl olaj
sütéshez bő tűzforró olaj

1. Egy tálba öntjük a langyos vizet, majd belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk.
2. Hagyjuk felolvadni benne az élesztőt.
3. Ha felolvadt az élesztő hozzáadjuk a sót. Ez azért kell, hogy a tészta ne szaladjon úgy fel.
4. Hozzáadjuk a lisztet és laza tésztát keverünk ki belőle, amit 20 percre letakarunk és kelni hagyunk.
5. 20 perc után a tésztánkat körbe locsoljuk olajjal és a tészta alá toljuk, így könnyen tudjuk a tésztánkat  felfele tolni. Erre azért van szükség, hogy kinyomjuk a tésztábol a sok levegőt, ezáltal könnyebb lesz a tésztánk és nem fog úgy ragadni.
6. Újra letakarjuk és egy 5 percre megint kelni hagyjuk.
7. Utána tetszőleges méretű gömbőcöket tépünk le a tésztából és egy olajozott tálcára tesszük őket és 5-10 percig állni hagyjuk.
8. Nagyon fontos a sütésnél, hogy tényleg TŰZ forró bő olajban süssük. Általában az első darab mindig selejt (mint a palacsintánál:)), hisz ő a tesztalany.
9. A gömbőcöket az olajos ujjbegyeinkkel kell kinyújtani, lehetőleg kör alakúra, úgy hogy ne szakadjon el és a forró olajba helyezni.
10. Hipp-hopp megdagad a lángosunk, ha a megfelelő forróságú olajba ér. Ha nem elég forró az olaj, akkor lapos marad.
11. 2 perc alatt aranybarnára sütjük mindkét oldalát, majd lecsepegtetjük.

Feltétként tehetünk rá tejfölt, megszórhatjuk sajttal, vagy egyszerűen csak megkenhetjük a klasszikus fokhagymás kencével.

Fokhagymás olaj
Hozzávalók:
5 gerezd fokhagyma
1 dl olaj
1 dl langyos víz

1. A fokhagymákat fokhagyma nyomóval össze zúzzuk, majd összekeverjük az olajjal, a sóval és a vízzel.
2. Hűtőben állni hagyjuk egy fél órát, hogy összeérjenek az ízek.

Nincsenek megjegyzések: