Advent szó.. eljövetel, az Úr eljövetele, és az ezt megelőző várakozás. Ennek jegyében, illetve az erre való készülődés jegyében készítettük el az idei (2007) adventi naptárunkat.
Hozzávalók:
Tésztához:
250 g méz
100 g vaj vagy margarin
125 g barnacukor
5 g őrölt fahéj
5 g őrölt gyömbér
3 g őrölt szegfűszeg
8 g holland kakaópor
500 g liszt
1 g sütőpor
1 db egész tojás
csipetnyi só
Díszítéshez:
1 db tojásfehérje
200-250 g porcukor
6 m hosszú, 3-4 mm széles, lehetőleg bordó díszszalag
Elkészítése:
A tészta összes hozzávalóját egy tálba tesszük, és alaposan összedolgozzuk, majd lefóliázva 30 percre hűtőbe tesszük.
Ha a tészta pihent, elővesszük és lisztezett felületen kinyújtjuk egy kb. 43x36 centis téglalappá. A fenyőt a sablon alapján körbevágjuk egy éles kés segítségével (a tészta egyik szélére helyezzük a sablont). A maradék tésztából 24 db egyforma 3x3 centis négyzetet vágunk ki a fenyőalak mellett.
A négyzeteket a fenyőre helyezzük abban az elosztásban, ahogy a kész naptáron szeretnénk hogy legyenek. Lyukasszuk át a négyzetek felső két sarkát illetve vele együtt a fenyőtésztát is egy erre alkalmas eszközzel (szög, vekony csavarhúzó). (Kb. 4 mm-es lyukak kellenek, sülés során ugyanis szűkülni fognak. Ha nagyon összeszűkülnének, utólag is tudjuk tágítani a lyukat.)
A kis négyzeteket és a fenyőalakot óvatosan mozdítsuk át egy sütőpapírral bélelt tepsire. Elég macerás, vki segítsen a fenyőalak áthelyezésénél (könnyen letapad, törhet stb).
Ha a tészta pihent, elővesszük és lisztezett felületen kinyújtjuk egy kb. 43x36 centis téglalappá. A fenyőt a sablon alapján körbevágjuk egy éles kés segítségével (a tészta egyik szélére helyezzük a sablont). A maradék tésztából 24 db egyforma 3x3 centis négyzetet vágunk ki a fenyőalak mellett.
A négyzeteket a fenyőre helyezzük abban az elosztásban, ahogy a kész naptáron szeretnénk hogy legyenek. Lyukasszuk át a négyzetek felső két sarkát illetve vele együtt a fenyőtésztát is egy erre alkalmas eszközzel (szög, vekony csavarhúzó). (Kb. 4 mm-es lyukak kellenek, sülés során ugyanis szűkülni fognak. Ha nagyon összeszűkülnének, utólag is tudjuk tágítani a lyukat.)
A kis négyzeteket és a fenyőalakot óvatosan mozdítsuk át egy sütőpapírral bélelt tepsire. Elég macerás, vki segítsen a fenyőalak áthelyezésénél (könnyen letapad, törhet stb).
A sütőt melegítsük elő 170 fokra (315 F), és kb. 15-25 perc alatt szépen megsül a naptárnakvaló. Érdemes a fenyő csillagját extra sütőpapírral lefedni, hogy ne égjen meg. Az alakokat sülés után hagyjuk teljesen kihűlni (hogy ne törjenek), és csak azután álljunk neki a díszítésnek. A díszítésül szolgáló fehér cukormasszához (glazúr), egy tálba szitáljuk bele a porcukrot, majd alapos kevergetés mellett fokozatosan csepegtessük hozzá a tojásfehérjét.. egy sűrűn folyós masszát kapunk. A glazúrt mindig fedjük le ha nem használjuk, mert könnyen kérgesedik. A díszítő cukormázat papírzsák segítségével visszük fel a tésztáinkra.
Érdemes szerintem előbb felakasztgatni a négyzeteket a fenyőre és csak utólag mintázni, különben könnyen sérülhet a díszítés. Négyzetenként 25 centi hosszú szalagra van szükség, érdemes a szalagokat spiccre vágni, így könnyebb a lyukakon való átvezetés.
A négyzeteket 1-24-ig számozzuk, majd ízlés szerint mind a fát, mind a négyzeteket tovább díszíthetjük.
A kész adventi naptárat végül a hátlapon lévő hurkok segítségével tudjuk felfüggeszteni a falra. (Semmiképpen sem a csillagon keresztül, hanem a számokat tartó hátsó szalagokon kell eloszlatni a terhelést.)
A kész adventi naptárat végül a hátlapon lévő hurkok segítségével tudjuk felfüggeszteni a falra. (Semmiképpen sem a csillagon keresztül, hanem a számokat tartó hátsó szalagokon kell eloszlatni a terhelést.)
A receptet itt találtam. A hozzá tartozó sablon is letölthető az oldalról.
(Megjegyzés: A fenyőnek eredetileg háromlépcsősnek kellene lennie.. talán majd jövőre :)
Forrás: www.desszert.eu
(Megjegyzés: A fenyőnek eredetileg háromlépcsősnek kellene lennie.. talán majd jövőre :)
Forrás: www.desszert.eu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése