2013. február 3., vasárnap

Spenótos quiche

Már évek óta kerülgetjük a quiche recepteket, de leginkább próbáltuk elkerülni annak elkészítését. A napokban egymás után kétszer is - két különböző forrásból szembetalálkoztunk vele, s nem tűnt valami nagy ördöngősségnek az elkészítése, így nosza rajta, belevágtunk. S ha már valami újdonságra adjuk a fejünket, akkor legalább valami megbízható forrást kerestem.. Lila Fügében csak nem csalódhatunk... és valóban, remek választás volt.

Lila Fügét idézve: 
"Zseniális egy étel: a legegyszerűbb is isteni finom, variációs lehetőségeinek száma korlátlan, bármikor fogyasztható és egy kis gyakorlattal elkészíteni sem ördöngősség. Sőt, a tésztából több adagot előre el lehet készíteni és lefagyasztani, így adott esetben gyorsan lehet vele varázsolni. A francia konyha egyik alapétele bár nem a csúcsgasztronómia kategóriájában. Eredetileg talán nem is francia, hanem német, mert a quiche Lorraine-t mondják az alapreceptnek és ez még azokból az időkből származik, amikor Lotaringia német fennhatóság alá tartozott. 
Az alaprecept minden esetben egy sós, vajas omlós tésztából (pâté brisée) áll, amit nehezékkel, töltelék nélkül elő kell sütni. Erre azért van szükség, mert így a tészta omlós marad, nem áztatja el a töltelék. A töltelék alapesetben tejszínből/tejből és tojásból áll össze, ezt lehet aztán cifrázni, a quiche Lorraine esetében például sajttal és baconnel, de létezik sajtos hagymás verzió is, amiben elképesztő mennyiségű édes hagymától lesz különleges a quiche. Ha ezeket elsajátítottuk, mindenféle töltelékkel lehet próbálkozni. A tojás-tejszín arány szintén ízlés szerint alakítható -  mesterem, Monsieur Darot, kevesebb tojással készíti, így a töltelék kevésbé lesz könnyű, levegős, az ízek koncentráltabbak maradnak. Sokáig én is ezt az utat követtem, de néhány gyönyörű, magasra emelkedett quiche elfogyasztása után letértem a kitaposott útról és egy ideje több tojást teszek a töltelékbe (kaptam is értem a fejemre) - ez azért is jó, mert szeretem mindenfélével teletömködni és a tojások miatt még így is szépen felfújódik. Érdemes vele kísérletezni!"

Lila Füge spenótos mini quiche-e

Recept (1 piteformában vagy 6 kisebb formában sült quiche-hez)

19 dkg liszt
só (egy csapott teáskanálnyi)
12 dkg vaj lehűtve, kis darabokban
5 - 6 ek hideg víz

1/2 kg spenót
1 csomag újhagyma
1 gerezd fokhagyma
1/4 tk frissen reszelt szerecsendió

2 ek olívaolaj
4 tojás
2 dl tejszín
1 dl tej
5 dkg frissen reszelt parmezán

A tésztához keverőgépben a lisztet és a sót a vajjal összekeverem, amíg a vajdarabkák egészen aprók lesznek. A hideg vizet kanalanként adom hozzá, amíg a tészta összeáll, de nem ragacsos. Gyorsan labdává gyúrom - minél kevesebbet érintkezik a kezem melegével annál jobb. Fóliába tekerve lehűtöm. Fél óra múlva kinyújtom a tésztát, kerek quiche formába teszem, megszurkálom és újabb fél órára a mélyhűtőbe teszem. Innen megy majd a sütőbe és attól lesz omlós, hogy jéghidegen teszem a forró sütőbe (190 fok). A tésztát kb. 10 percig elő kell sütni (lencsével vagy más nehezékkel) majd ha már aranybarna a széle, 5 percig a nehezék nélkül is. Ezt követően beleöntöm a tölteléket, amihez a feldarabolt újhagymát és az összetört fokhagymagerezdet serpenyőben megfuttatom az olívaolajon, majd rádobom a megmosott megtisztított spenótot. 2 percig fonnyasztom, amíg éppen csak összeesik, sózom, borsozom és meghintem szerecsendióval. Félreteszem. A tojásokat kissé felverem, összekeverem a tejjel és a tejszínnel, belereszelem a sajtot és hozzákeverem a spenótot. Ízesítem, majd az elősütött tésztába töltöm. 190 fokos sütőben 25-30 percig sütöm, amíg felfújódik és megszilárdul a töltelék. Akkor jó, ha a közepe még egy kicsit remeg. Kiveszem a sütőből és hagyom langyosra hűlni mielőtt felszeletelem.

Nincsenek megjegyzések: