2013. február 3., vasárnap

Szalonnás, póréhagymás quiche

Ez egy igazán fúzionált recept lett. Maga az alap koncepciót Borbás Marcsi Gasztroangyal című műsorában láttuk először.. hagymás bacon-ös variációban, aminek egy változatát Gordon Ramsay nyomán póréhagymásra váltottuk, a tészta receptjéhez viszont az elsőre bevált Lila fügés alapreceptet használtuk. 

Gordon Ramsay: Leek and pancetta quiche recipe


Recept (1 piteformában vagy 6 kisebb formában sült quiche-hez)

19 dkg liszt
só (egy csapott teáskanálnyi)
12 dkg vaj lehűtve, kis darabokban
5 - 6 ek hideg víz

2 szál póréhagyma
20 dkg bacon
só, frissen őrölt bors
2 ek olívaolaj
4 tojás
2 dl tejszín
1 dl tej
5 dkg frissen reszelt ementáli sajt
2 tk petrezselyemzöld

A tésztához a lisztet és a sót a vajjal összekeverem, amíg a vajdarabkák egészen aprók lesznek. A hideg vizet kanalanként adom hozzá, amíg a tészta összeáll, de nem ragacsos. Gyorsan labdává gyúrom - minél kevesebbet érintkezik a kezem melegével annál jobb. Fóliába tekerve lehűtöm. Fél óra múlva kinyújtom a tésztát, kerek quiche formába teszem, megszurkálom és újabb fél órára a mélyhűtőbe teszem. Innen megy majd a sütőbe és attól lesz omlós, hogy jéghidegen teszem a forró sütőbe (190 fok). A tésztát kb. 10 percig elő kell sütni (lencsével vagy más nehezékkel) majd ha már aranybarna a széle, 5 percig a nehezék nélkül is. Ezt követően beleöntöm a tölteléket, amihez a feldarabolt bacont és a felkarikázott póréhagymát serpenyőben olívaolajon megfuttatom kb 3-4 percig. Félreteszem. A tojásokat kissé felverem, összekeverem a tejjel és a tejszínnel, belereszelem a sajtot, majd hozzáteszem a felvágott petrezselyemzöldet. Sóval, borssal ízesítem. A baconos-póréhagymás keveréket elterítem az elősütött tésztán, majd ráöntöm a tejszínes keveréket. 190 fokos sütőben 25-30 percig sütöm, amíg felfújódik és megszilárdul a töltelék. Akkor jó, ha a közepe még egy kicsit remeg. Kiveszem a sütőből és hagyom langyosra hűlni mielőtt felszeletelem. 

Nincsenek megjegyzések: