2013. március 5., kedd

Kakaós csiga

Macikonyha régiidők kakaós csigája már jónéhány éve közkedvelt eledel a családunkban. Szereti mindenki, a család apraja-nagyja - nem véletlenül. Finom, gazdagon kakaós és nem utolsó sorban puha. Habár az eredeti recept is nagyon ott van, egy kicsit mégis módosítottam a cukor mennyiségén.. nekünk így jobban bejön.

Macikonyha kakaós csigája

A tésztához:
50 deka liszt
7 deka puha vaj
2 dkg friss élesztő
3 dl tej
1 tojássárgája
4 ek. cukor
1 mokkáskanál só


Ezen kívül:
1/3 csésze cukor
3 ek. cukrozatlan kakaópor
1,5 dl tej
1-1 ek. vaj


Elkészítés:
A szobahőmérsékletű lisztet beszitálom a dagasztótálba, közepébe mélyedést készítek, majd hozzáadom a cukrot, valamint belemorzsolom az élesztőt.  Felöntöm a meglangyosított tejjel és néhány percre magára hagyom, hogy beinduljon az élesztő. Közben szépen apránként hozzáadom a sót, a megolvasztott vajat és a tojás sárgáját. Amikor beindult az élesztő összedolgozom a tésztát, jól átdagasztom, szükség esetén tejjel-liszttel állítom be a tészta állagát.  Szeretek a megolvasztott vajból egy keveset a végére visszatartani, hogy a már-már összeállt tésztát teljesen homogénné tegyem.  Akkor jó a tészta állaga ha szépen hólyagosan elválik az edény falától. Konyharuhával letakarom és hagyom, hogy megkeljen. Kb. 15-20 perc után érdemes a kelésnek indult tésztát átdolgozni, így utána szebb tésztát kapunk ami pikk-pakk megdagad a duplájára.
A megkelt tésztát egy hosszú keskeny, kb. 25x50 cm méretű lappá nyújtuk. Egy evőkanálnyi puha vajjal megkenjük a tésztát. Egyharmad csészényi cukrot elkeverünk 3 evőkanál cukrozatlan kakaóporral, és a tésztára szórjuk. Amennyire lehet, szorosan felcsavarjuk, majd éles késsel 2 cm vastag szeleteket vágunk belőle. Kivajazott tepsibe sorakoztatjuk a csigákat - nem túl szorosan egymáshoz. Újabb fél órát hagyjuk kelni, pihenni a tésztát. Ezalatt a sütőt is előmelegítjük 175 fokra, majd benne a csigabigákat 25-30 perc alatt készre sütjük. Félidőben, amikor  csigák már kezdenek színt kapni, kikapjuk a tepsit, és forró tej-vaj keverékével meglocsoljuk őket, majd visszatoljuk a teljes elkészültükig.

1 megjegyzés:

lilavirág írta...

Köszi! Ezt mindenképp kipróbálom.