2013. március 8., péntek

Lekváros bukta

Marcsi ízes buktája
Hozzávalók 32 db közepes buktához:

A tésztához:
350 ml tej (2,8%-os)
30 g friss élesztő
3 ek cukor
500 g finomliszt (lehet finom, rétes felesben)
csipet só
1 db tojás
90 g vaj

A töltelékhez:
lekvár, túró

A kenéshez:
 néhány kanálnyi zsiradék (vaj)


Elkészítés:

A szobahőmérsékletű lisztet beszitálom a dagasztótálba, közepébe mélyedést készítek, majd hozzáadom a cukrot, valamint belemorzsolom az élesztőt.  Felöntöm a meglangyosított tejjel és néhány percre magára hagyom, hogy beinduljon az élesztő. Közben szépen apránként hozzáadom a sót, a megolvasztott vajat és a tojást. Amikor beindult az élesztő összedolgozom a tésztát, jól átdagasztom, szükség esetén tejjel-liszttel állítom be a tészta állagát.   Akkor jó a tészta állaga ha szépen hólyagosan elválik az edény falától. Ez egy elég zsíros tészta, így könnyen lehet vele bánni, szépen összeáll egyneművé. Konyharuhával letakarom és hagyom, hogy megkeljen. Kb. 10 perc után érdemes a kelésnek indult tésztát átdolgozni, így utána szebb tésztát kapunk ami pikk-pakk megdagad a duplájára.

A megkelt tésztát átgyúrjuk, kettészedjük, lisztezett felületen négyzetet-téglalapot nyújtunk belőlük, amiket 16 négyszögre osztunk. (Így összesen 2x16, azaz 32 db buktát kapunk.) Ízlés szerint tölthetjük lekvárral, túróval, stb. Fázisfotók itt.
Néhány kanálnyi zsiradékot (vajat) felolvasztunk, kikenjük vele a tepsit (25x35cm), majd a szépen feltekert buktákat a tepsibe helyezés előtt egyesével megkenjük (zsiradékba forgatjuk) és így helyezzük szorosan egymás mellé pakolva a tepsibe. Meleg helyen 15 percig kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt készre (aranybarnára) sütjük.

Fázisfotók és maga a forrás: Desszert.eu: Lekváros bukta recept

Nincsenek megjegyzések: