2011. február 2., szerda

Hokkaido tejeskalács

Hozzávalók:

60 dkg finomliszt (vagy 6 dkg finomliszt + 54 deka kenyérliszt BL80)
1 tasak szárított éleszt
ő (7 g)
3 deka tejpor (jó szerkezetet ad a tésztának)
8 deka cukor
9 g só
1 tojás
25 deka tej
15 deka tejszín


Elkészítése:

A hozzávalókat szépen egymás után kimérve alaposan összedolgozom, illetve dagasztom. Amikor szépen összeállt a tészta.. elválik az edény falától, vékonyan kiolajozott tálba helyezem át a tésztát. Lefedve  1,5 órán át kelesztem, esetleg valamivel rövidebben, attól függően, hogyan dolgozik benne az élesztő. Ha megkelt a tészta, kiöntöm egy vékonyan lisztezett deszkára, ököllel alaposan kiütögetem belőle a levegőt , majd négy részre osztom, és letakarva még 20 percig kelesztem. A darabok mindegyikét hosszú keskeny lappá nyújtom ki (a kenyérsütő szélességéhez kell igazodni - téglalap alakú, hosszúkás sütőforma, forma méretei: 30x15x10 cm), majd szorosan felcsavarom, és a kivajazott formába helyezem a tekercseket egymás mögé. Mikor mind a négy tekercs kész, letakarom a formát, és újabb 1-1,5 órán át kelni hagyom. Közben előmelegítem a sütőt 175 fokra.
A megkelt tésztát tejszínnel (vagy simán tojás, tej keverékével) kenem le, majd a forró sütőbe tolom, alulról a második rácsra, és 40 perc alatt készre sütöm.

Forrás: Macikonyha: Hokkaido tejeskalács

Nincsenek megjegyzések: