2011. február 3., csütörtök

Palócleves

Maci palóclevese.. nagyon finom
Hozzávalók:

40 deka szép sovány báránycomb
1 fej vöröshagyma
olaj
2 gerezd fokhagyma
1 tk. pirosparika
késhegynyi őrölt kömény
2 babérlevél
30 deka krumpli
20 deka zöldbab
1 dl tejföl
1 csapott ek. liszt
só, bors
1 csokor kapor
 
Elkészítése:

A finomra vágott hagymát kevés olajon megfonnyasztom, rádobom az apróra kockázott megmosott báránycombot, a zúzott fokhagymát, a köményt és addig sütöm, amíg fehér lesz a hús. Csak most szórom le a paprikával és annyi vízzel öntöm fel amennyi bőven ellepi. Beledobom a babérleveleket, és lefedve puhára párolom. Közben külön sós vízben megfőzöm a felkockázott krumplit, és külön a feldarabolt friss zöldbabot. Amikor megpuhult a bárány, hozzáteszem a babot és a krumplit a jóízű főzőlével együtt, majd liszttel simára kevert tejföllel besűrítem picit. Itt ajánlatos a sűrítés előtt egy keveset a levesből a lisztes tejfölhöz keverni, hogy ne csapodjon ki a tejföl amikor a forró levesbe szűrjük. A kaprot felaprítom, egy részét a kész levesbe keverem, a többit pedig a tetejére szórom.

Nincsenek megjegyzések: