2011. február 28., hétfő

Marbella csirke

1,5 kg csirkehús (comb, mell vegyesen)
8 dkg zöld magozott olívabogyó
15 dkg magozott aszaltszilva
2 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
2 ek olívaolaj
3 ek fehérborecet
1,5 ek szárított oregánó
só, frissen őrölt feketebors
1 ek barnacukor
1 dl száraz fehérbor
friss petrezselyemzöld
mandulaszeletek (vagy fenyőmag)

Elkészítése:

Előző este elkészítjük a hús pácolását: mossuk meg és daraboljuk fel a húst (a combokat alsó és felső részre is különválasztva), majd tegyük egy nagyobb edénybe. (Ha csakAdjuk hozzá a babérlevelet, a darabolt aszaltszilvát és az olívabogyót (egészben). Egy kis tálban keverjük össze az olívaolajat, a borecetet és az oregánót, adjuk bele a zúzott fokhagymát, majd sóval és borssal ízesítsük. A páclevet öntsük rá a húsra, majd alaposan keverjük át az egészet, hogy a pác jól átjárja a hússzeleteket. A tálat lefedve tegyük a hűtőbe és pácoljuk minimum egy éjszakán át (lehet 1-2 nap is).

Sütés előtt egy órával vegyük ki a húsostálat a hűtőből és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletre melegedjen. A hússzeleteket tegyük át egy hőálló tálba (egyrétegbe rendezve), öntsük rá a páclevet és a fehérbort, majd szórjuk meg a barnacukorral.
180 fokra (350F) előmelegített sütőben 1-1,5 óra alatt készre sütjük, 20 percenként átforgatva a húsdarabokat. A sütési idő elteltével a páclé szépen kitisztul, a hússzeletek pirosan ropogósak lesznek, mennyei illatok terjengenek a konyhában :)
Időközben a petrezselyemzöldet vágjuk apróra, a szeletelt mandulát serpenyőben pirítsuk meg néhány perc alatt finoman ropogósra.
Ha a hús készre sült, szórjuk meg a vágott petrezselyemzölddel és a pirított mandulával.
Ez a húsmennyiség köret hozzáadásával kb. 4-6 főnek elegendő.

Köretként héjában sült krumpliból készült burgonyapürét és aszalt sárgabarackos sárgarépapürét tálaltunk mellé.

Nincsenek megjegyzések: