2011. február 28., hétfő

Almás-diós rizotto gorgonzolával

RIZOTTÓK

A rizottó készítésének lelke a rizs lassú és egyenletes folyadékfelvétele, amit úgy érhetünk el, hogy a rizst folytonos kevergetés mellett, mindig azonos hőmérsékleten tartjuk, azaz a forrásban lévő rizst ugyancsak forrásban lévő, kis mennyiségű folyadékkal öntjük fel.
A felhasznált folyadék minőségét illetően tetszés szerint használhatunk húslevest, erőlevest vagy akár maga a szimpla víz is megteszi, csak az mindig forró legyen. Mennyiségileg fontos, hogy éppen csak annyi folyadékot öntsünk a rizshez, amennyit fel tud venni.. tehát merőkanalanként szaporítsuk, keverjük folytonosan, amíg magába nem szívja a folyadékot. A folyamatot addig ismételjük, amíg a rizs meg nem puhul.. de nem fő szét!


ALMÁS-DIÓS RIZOTTÓ GORGONZOLÁVAL
Almás-diós rizotto @ Living in the Kitchen
Hozzávalók:
 
1 vöröshagyma
1 szál halványító zeller (zellerszár)
3 ek vaj
1 ek olívaolaj
200 g arborio rizs
1 dl fehérbor
5-6 dl erőleves (kockából)
só, frissen őrölt feketebors
100 g gorgonzola sajt
50 g kecskesajt
1 alma
60 g dió
1-2 ek parmezán
friss fűszerek (majoranna vagy kakukkfű)

Elkészítése:

Készítsük el és tartsuk forrón az erőlevest.
A hagymát és a zellerszárat vágjuk apróra. Az almát pucoljuk, mag(ház)talanítsuk, és vágjuk nagyobb kockákra. A diót kicsit pirítsuk meg és vágjuk kisebb darabokra. A sajtokat tördeljük kisebb darabokra.
Az aprított hagymát és zellerszálat az olaj és a vaj keverékén pároljuk meg. Adjuk hozzá a rizst, és 2-3 percig pirítsuk. Öntsük fel a fehérborral, kevergessük a rizst, amíg fel nem veszi a bort, majd fokozatosan, merőkanalanként adagoljuk hozzá a forró levest. Amikor a rizotto elkészül.. felvette a szükséges folyadékmennyiséget (megpuhult, de nem főtt még szét.. 'al dente'), keverjük bele a feltéteket: az almaszeleteket, a reszelt parmezánt, a darabolt gorgonzolát és kecskesajtot. A diót és a zöldfűszereket a tálaláskor szórjuk a rizottóra.
Nagyon finom, laktató, szigorúan egytálétel.

Nincsenek megjegyzések: