2011. március 11., péntek

Citromfagyi

Fűszer és Lélek citromfagyija

Nincs fagyigépünk, ezért olyan fagylaltos receptekre vadásztam, amik ennek mellőzésével is íncsiklandozó végeredménnyel kecsegtettek. Találtam is jópárat. A titok nyitja úgy tűnik a jó sok gazdag tejszín, a habverő, na meg a türelem, hogy utána kivárjuk, hogy a mélyhűtőben megdermedjen a fagyink.

Nigella receptjével Zsuzsi tolmácsolásában találkoztam, aki hozzáadott egy plusz csavart az eredetihez, amitől még hűsítőbb lett a végeredmény. Én ezt a változatot követtem, és mindenki nagyon elégedett volt a végeredménnyel.
A recept nagyon egyszerű, csak össze kell keverni a hozzávalókat és már mehet is a fagyasztóba. Fagyasztás közben nincs szükség többszöri keverésre, mixerezésre, tényleg nagyon felhasználóbarát recept!

Hozzávalók:


2 nagy citrom héja és leve
20 dkg porcukor
egy nagy pohár natúr joghurt
4 dl habtejszín


Elkészítése:

Az alaposan megmosott citromok héját lereszeljük, levüket kifacsarjuk, vigyázva, hogy a magok ne kerüljenek bele. Belekeverjük a cukrot és a joghurtot, majd egy félórára félretesszük pihentetni, hogy az ízek összeérjenek egy kicsit.
A tejszínt habbá verjük és lazán összekeverjük a joghurtos-citromos keverékkel. Zárható, fagyasztóba tehető edénybe tesszük, majd be a mélyhűtőbe vele. Nincs szükség további keverésre, csak hagyni kell, hogy szépen magától megdermedjen. (Általában a gép nélkül készített fagylaltreceptekben óránként át kell keverni a keveréket, hogy szép, egyenletes, homogén fagyit kapjunk.)
Tálalás előtt fél órával érdemes kivenni szobahőmérsékletre a kész fagylaltot, hogy kicsit megolvadjon. Nagyon finom így magában is, de jól kompenzálja a tejszín testességét, ha vmi savanykás gyümölcsöt kínálunk mellé.

Nincsenek megjegyzések: