2011. március 14., hétfő

Malacsült.. 12 óráig sütve

Malacsütéshez kerestünk vmi tetszetős receptet, amikor szembejött velünk Piszke 12 órás malachusis receptje, ami elég igéretesnek tűnt a leírás alapján. Mint kiderült Stahl :Enni jó című könyvéből emelte ki, aki persze ezt a receptjét is máshonnan abszorválta és adta el sajátjaként. Járt ez Nigella konyhájában is, de ő is egy médium, az eredeti (talán) egy River Café Cookbook című szakácskönyvből való.
A receptnek én nem mentem utána, engem Piszke leírása maximálisan meggyőzött. 
A sütés koncepciója ugyanazon, mint a - nálunk  nagy sikert aratott - Citromos csirkéé (Nigella).. nagyon alacsony hőfokon jó sokáig sütni a húst. Ez nem túl bonyolult. Jelen esetben 3-4 kilós malaccombról van szó, ami 12 óra alatt tökéletesen átsül, foszlós és omlós lesz, kézzel lehet enni. 
Piszke 12 órás malacsültje
Hozzávalók:


3-4 kg közötti bőrös malaccomb
8 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
2 tk őrölt vagy egész kömény
2 ek olivaolaj
2 chilipaprika
1 citrom leve
só, frissen őrölt bors


Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
A malachús bőrét szépen bekockázzuk. Nem baj, ha a húsba is beleszalad a kés.. max oda is jut a fűszerezésből. A hagymákat és a chilit felaprítjuk, hozzáadjuk az köményt, az olivaolajat, a borsot, majd a fűszerkeverékkel bekenjük a husit, belenyomkodva a bevágásokba is. A bőrös felével felfele tepsibe tesszük a húst, majd becsúsztatjuk a forró sütőbe egy fél órára (épp csak színt kap a bőre). Ezután kivesszük a sütőből,  meglocsoljuk a citrom levével, és alaposan körbesózzuk. A sütőt letekerjük 120 fokra (illetve a legalacsonyabb hőfokra - nálunk ez 130 fok), a combot a bőrös felével lefele fordítjuk, a tepsit gondosan lefóliázzuk és már mehet is vissza a husi a tepsiben a sütőbe.
Ezután majd' 12 óráig szépen magára lehet hagyni a malackát, szépen elsistereg, finom illatokat eregetve magából. Az utolsó félórában annyit kell csupán tenni, hogy az alufóliát levesszük, a husit bőrös felével felfele fordítjuk és 220 fokon megpirítjuk.

Köretnek érdemes valami könnyed salátát választani, de jól illik mellé a roston sült gyümölcs.. őszibarack/sárgabarack is.
 

Megjegyzés: Kisebb húsdarabbal is érdemes nekiszaladni, akkor azért érdemes kevesebb sütési idővel szamolni. Vannak akik rácsos tepsiben sütik, sztem mi is ki fogjuk úgy is próbálni, mert most legutóbb szegény husi bőrét vesztette a hosszú rotyogásban :(


Nincsenek megjegyzések: