2011. március 3., csütörtök

Jamie Oliver pizzatésztája

Volt idő, mikor számtalan variációban készítettük rosszabbnál rosszabb pizzákat.,de Jamie Oliver receptjével szerencsére véget sikerült vetni ennek a kálváriának. Komolyan nem is értem, hogy mit bénáztunk előtte annyit, hisz tényleg pofonegyszerű.. ha már tudod, hogy mit is kell csinálni.
Hozzávalók:
 
50 dkg liszt 
1 tk szárított élesztő (fél csomag)
2 tk só
3 tk cukor
300 ml víz
1 ek olaj
gyömbér
 
Elkészítése:

A lisztet a dagasztótálba mérjük átszitálva, hozzákeverjük a cukrot, a sót és a gyömbért. Közepébe mélyedést csinálunk és ide beleöntjük a porélesztőt, amit felöntünk vmennyi meleg (inkább meleg, mint langyos) vízzel. Pár percig hagyjuk az élesztőt a vízzel reagálni, majd az ujjunkkal körkörös mozdulattal középről kifele haladva bedolgozzuk a lisztet az élesztős elegybe, majd hozzáadjuk a maradék vizet (amennyit éppen felvesz), az olajat és kezdődhet is a móka.. a dagasztás (néhány perces küzdősport). Amikor a tészta szép egyenletes, hólyagos, falról leválló, kerek bucivá formálódott, kevés liszttel meghintjük, konyharuhával lefedjük, és meleg helyen duplájára kelesztjük.
Amikor megkelt, jól kiverjük a tésztából a levegőt.. a szuszt, és lisztezett felületen a kellő nagyságúra és formájúra nyújtjuk. Kevés olajjal kikent tepsire tesszük, és ízlés szerinti feltétet pakolunk rá.
A sütőt 250-300 fokra előmelegítjük, a feltétekkel megpakolt pizzát középmagason 10-15 perc alatt készre sütjük. 

Feltétvariációnak gyakorlatilag a csillagos ég szabhat csak határt. Lehet paradicsomos- vagy tejfölösalapú, húsos vagy 'csak' zöldséges. Mi általában paradicsomos alapút készítünk, amin a bazsalikomos-oregános (illetve bármilyen fűszerezésű) paradicsmoszószos alapra elengedhetetlenül paradicsomkarikákat teszünk. Ezután aztán tovább cifrázzuk felvágottal, cukkinivel, gombával, spenóttal, articsókával, paprikával, mikor mi van itthon és mihez van épp kedvünk. Tetejét alaposan megszórjuk reszelt sajttal, és már kész is, zsupsz be a sütőbe, teríthetünk, mert már mindjárt ehetjük is a fenséges lakomát.

Nincsenek megjegyzések: