2011. március 4., péntek

Jamie Oliver kenyértésztája (kenyér és kifli)

Az első sajátkészítésű kenyereink egyike.. még bőven a DNK (dagasztás nélküli kenyér) őrület előtt, Jamie Oliver receptjét használtuk hozzá. Gyakorlatilag megegyezik a pizzatészta receptjével annyi különbséggel, hogy olajat nem igényel.

Hozzávalók:

25 dkg liszt
1/2 csomag porélesztő
1 tk só
1 1/2 tk cukor
150 ml víz
opció: fűszerek
 
Elkészítése:

A lisztet a dagasztótálba mérjük átszitálva, hozzákeverjük a cukrot, a sót és a fűszereket (amilyen ízű kenyérre vágyunk épp: rozmaring, kakukkfű, vágott olivabogyó). Közepébe mélyedést csinálunk és ide beleöntjük a porélesztőt, amit felöntünk vmennyi meleg (inkább meleg, mint langyos) vízzel. Pár percig hagyjuk az élesztőt a vízzel reagálni, majd az ujjunkkal körkörös mozdulattal középről kifele haladva bedolgozzuk a lisztet az élesztős elegybe, majd hozzáadjuk a maradék vizet (amennyit éppen felvesz), és kezdődhet is a móka.. a dagasztás (néhány perces küzdősport). Amikor a tészta szép egyenletes, hólyagos, falról leválló, kerek bucivá formálódott, kevés liszttel meghintjük, konyharuhával lefedjük, és meleg helyen duplájára kelesztjük.

KENYÉR

Amikor megkelt, jól kiverjük a tésztából a levegőt.. a szuszt, és kellő formájúra alakítjuk. Kevés olajjal kikent tepsibe/re helyezzük. Tojásfehérjével kenjük be a felületét (ettől lesz szép fényes) és késsel néhány bemetszést tegyünk felszínére. Jöhet a második kelesztés, ha bírjuk idővel, akkor ismét kétszeresére kelesszük. Amikor elérkezett ez a pillanat kapcsoljuk be a sütőt 180-200 fokra, tegyük be a kenyeret még a hideg sütőbe, így a felmelegedési periódusban a tésztánk.
Kb. 30-40 perc alatt finom kenyérillat lengi be a lakást, a kenyerünk szép aranybarnára sül, ami elvileg akkor válik késszé, ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad (ezt én max. kihűlt állapotban ellenőrzöm, de akkor is csak megszokásból). Ha késznek nyilvánítottuk kevés vízzel megkenegethetjük/lespriccelhetjük a felszínét (ettől megpuhul). 

KIFLI

Amikor a tészta megkelt, jól kiverjük belőle a levegőt.. a szuszt, és kis ökölnyi bucikat formázunk, amiket kör alakúra nyújtunk, és 8-16 egyenlő körcikket vágunk (késsel negyedeljük, nyolcadoljuk, tizenhatodoljuk a tészta nagyságától függően). A kis egyenlőszárú háromszögek alapoldalára kevés margarint teszünk, majd szorosan feltekerjük az alaptól a csúcs felé, a feltekert kifliket félhold alakúra hajlítjuk. Zsírpapírral bélelt tepsire pakoljuk, tojásfehérjével megkenjük, esetleg köménymaggal megszórhatjuk, és meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
180-200 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt aranybarnára sülnek a kiflik.


Nincsenek megjegyzések: