2011. március 3., csütörtök

Vajas pogácsa

Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
2 dkg élesztő.. nálam 1 csomag porélesztő
másfél hőskori doboz tejföl.. azaz 3 dl
3 tojássárgája
1 dl tej
pici só és cukor

Elkészítése:


A megmelegített tejben elkeverjük a cukrot és megfuttjuk benne az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk az elmorzsolt margarint, a tejfölt, az egyik tojássárgáját, a sót, majd az élesztős tejet. Jól összegyúrjuk, olyan szép hólyagossá :)
Meleg, huzatmentes helyen (sütő kb. 30-40 fokon) kétszeresére kelesztjük. Ekkor jól kiverjük belőle a szuszt.. a levegőt, és lisztezett lapon kb. 1 centi vastagságúra kinyújtjuk, késsel berácsozzuk, majd kiszaggatjuk. Két tojássárgáját pár csepp tejjel elkeverve megkenegetjük velük a pogikat. Ismét a meleg helyen ismét kétszeresére kelesztjük, majd rájukengedve a 200 fokot 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

Nincsenek megjegyzések: