2011. március 3., csütörtök

Sajtos pogácsa

Ez a pogi nem kelesztős, de pogi-remekmű. Nagyon finom és gyorsan elkészíthető.

Hozzávalók:

1/2 liter tej
8-10 dkg margarin
25 dkg liszt
3 tojás
12-15 dkg reszelt sajt.. (trappista)
plusz tojás a tetejükre
kevés füstölt sajt (opció)


Elkészítése:

A tejet felforraljuk, majd a gázt takaréklángra vesszük és beletesszük a margarint. Ha a zsiradék elolvadt hozzáadjuk a lisztet és jól összekeverjük-összedolgozzuk az egészet. Addig keverjük amíg a massza le nem válik az edény faláról.. ez kb. 2-3 perc. Ezután levesszük a gázról és félretesszük kihűlni.
Ha kihűlt hozzádolgozzuk az egész tojásokat (egyesével bedolgozva), a reszelt sajtot és ízlés szerinti sót. Jó kis fakanalas izommunka az összedolgozása.
Diónyi gombóckákat készítünk (vizes kézzel kevésbé ragad a massza, illetve két kiskanál segítségével is ügyeskedhetünk akár) és sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk kicsit lelapítva a tetejüket, hogy tojással megkenve sajtkupaccal koronázhassuk meg őket. Ha van kevés füstölt sajt otthon, érdemes a tetejére abból is tenni, az fokozza az ízét.
200 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt sül aranybarnára. Melegen-hidegen egyaránt nagyon finom, lágy pogácsa.

Nincsenek megjegyzések: