2011. március 11., péntek

Mákfagyi

KicsiVu mákfagyija
Hozzávalók:


140 g zsíros tej (kb 150 ml)
300 g tejszín
8 dkg darált mák
5 dkg méz
2 tojássárgája
10 dkg cukor
1 vaníliarúd (1 csomag Bourbon vaníliás cukor)


Elkészítése:

A tej mennyiségének a felét felmelegítjük a vaníliarúddal (a Bourbon vaníliás cukorral), hozzáadjuk a ledarált mákot, és további 1-2 percig közepes lángon melegen tartjuk.
Vízgőz felett habosra keverjük a tojássárgákat a cukorral, majd lassan felöntjük a maradék tejben feloldott mézzel. A lángot felerősítjük a vízfürdő alatt és folyamatosan kevergetjük a tojásos elegyet, amíg kissé besűrűsödik. Levesszük a vízfürdőről, hozzáadjuk a mákos masszát, majd kihűtjük az egészet.
Közben a hideg tejszínt kemény habbá verjük, s a kihűlt mézes-tojássárgás-mákos keverékkel összekeverjük. Zárható, fagyasztható edénybe töltjük és 4-6 órára fagyasztóba tesszük. Ezt sem szükséges kevergetni óránként, mert anélkül is szépen lazán fagy, nem tömbbé összeállva. Mennyeien finom.

(Sajnos a forrást, hogy honnan szedtem a receptet, nem tudom megadni, mert nem emlékszem rá. Ha vki ráismer a receptjére, írjon légyszi, mert belinkelem mindenképp.)

Nincsenek megjegyzések: