2011. január 27., csütörtök

Nigella citromos csirkéje

Kép Ancsikától
Hozzávalók:

4-6 szelet csirkehús (comb, mell)
fél fej fokhagyma gerezdekre szedve (de nem pucolva)
1 citrom nyolcadokra felszeletelve
fél maroknyi friss kakukkfű (szárítottból 1 ek-nyi)
2 ek olívaolaj
1 dl fehérbor
frissen őrölt feketebors

Elkészítése:


A sütőt melegítsük elő 160 fokra (300F). 
A tisztított, felszeletelt csirkehúsokat helyezzük el egy tűzálló tálban, lehetőleg egy rétegben. Szórjuk szét a hámozatlan fokhagymaszeleteket és a citromcikkeket, majd szórjuk meg a kakukkfűvel. Öntsük hozzá az olívaolajat és a kezünkkel maszírozzuk át az egészet, hogy jól bejárja az olaj és a fűszer a húsdarabokat. Végül úgy rendezzük el a húsokat, hogy bőrükkel felfele legyenek.
Öntsük fel fehérborral és hintsük meg frissen őrölt feketeborssal, majd szorosan lezárvategyük az edényünket az alacsony fokozatra beállított sütőbe, ahol 2 órán alatt szépen, lassan átsülnek a húsok. 
A 2 óra elteltével vegyük le a tál borítását (fedő/alufólia), a hőfokot emeljük 200 fokra (400F) és további 30-40 percig süssük a csirkehúsokat, ezalatt szép aranybarnára pirul a hús felszíne, a citrom szélei pedig elkezdenek karamellizálódni.
Tálaláskor meghinthetjük további friss kakukkfűvel.
Nagyon finom, porhanyós lesz a csirke, gyakorlatilag bármilyen körettel isteni. Mi héjában sült krumpliból készült krumplipürével ettük.

Megjegyzés: teljesen sómentesen készül az étel, nem elírás.

Nincsenek megjegyzések: