2011. január 31., hétfő

Adventi mézeskalácsnaptár

Advent szó.. eljövetel, az Úr eljövetele, és az ezt megelőző várakozás. Ennek jegyében, illetve az erre való készülődés jegyében készítettük el az idei (2007) adventi naptárunkat.


Hozzávalók:

Tésztához:
250 g méz
100 g vaj vagy margarin
125 g barnacukor
5 g őrölt fahéj
5 g őrölt gyömbér
3 g őrölt szegfűszeg
8 g holland kakaópor
500 g liszt
1 g sütőpor
1 db egész tojás
csipetnyi só

Díszítéshez:
1 db tojásfehérje
200-250 g porcukor
6 m hosszú, 3-4 mm széles, lehetőleg bordó díszszalag

Elkészítése:

A tészta összes hozzávalóját egy tálba tesszük, és alaposan összedolgozzuk, majd lefóliázva 30 percre hűtőbe tesszük.
Ha a tészta pihent, elővesszük és lisztezett felületen kinyújtjuk egy kb. 43x36 centis téglalappá. A fenyőt a sablon alapján körbevágjuk egy éles kés segítségével (a tészta egyik szélére helyezzük a sablont). A maradék tésztából 24 db egyforma 3x3 centis négyzetet vágunk ki a fenyőalak mellett.
A négyzeteket a fenyőre helyezzük abban az elosztásban, ahogy a kész naptáron szeretnénk hogy legyenek. Lyukasszuk át a négyzetek felső két sarkát illetve vele együtt a fenyőtésztát is egy erre alkalmas eszközzel (szög, vekony csavarhúzó). (Kb. 4 mm-es lyukak kellenek, sülés során ugyanis szűkülni fognak. Ha nagyon összeszűkülnének, utólag is tudjuk tágítani a lyukat.)
A kis négyzeteket és a fenyőalakot óvatosan mozdítsuk át egy sütőpapírral bélelt tepsire. Elég macerás, vki segítsen a fenyőalak áthelyezésénél (könnyen letapad, törhet stb).
A sütőt melegítsük elő 170 fokra (315 F), és kb. 15-25 perc alatt szépen megsül a naptárnakvaló. Érdemes a fenyő csillagját extra sütőpapírral lefedni, hogy ne égjen meg. Az alakokat sülés után hagyjuk teljesen kihűlni (hogy ne törjenek), és csak azután álljunk neki a díszítésnek. A díszítésül szolgáló fehér cukormasszához (glazúr), egy tálba szitáljuk bele a porcukrot, majd alapos kevergetés mellett fokozatosan csepegtessük hozzá a tojásfehérjét.. egy sűrűn folyós masszát kapunk. A glazúrt mindig fedjük le ha nem használjuk, mert könnyen kérgesedik. A díszítő cukormázat papírzsák segítségével visszük fel a tésztáinkra.
Érdemes szerintem előbb felakasztgatni a négyzeteket a fenyőre és csak utólag mintázni, különben könnyen sérülhet a díszítés. Négyzetenként 25 centi hosszú szalagra van szükség, érdemes a szalagokat spiccre vágni, így könnyebb a lyukakon való átvezetés.
A négyzeteket 1-24-ig számozzuk, majd ízlés szerint mind a fát, mind a négyzeteket tovább díszíthetjük.
A kész adventi naptárat végül a hátlapon lévő hurkok segítségével tudjuk felfüggeszteni a falra. (Semmiképpen sem a csillagon keresztül, hanem a számokat tartó hátsó szalagokon kell eloszlatni a terhelést.)
A receptet itt találtam. A hozzá tartozó sablon is letölthető az oldalról.
(Megjegyzés: A fenyőnek eredetileg háromlépcsősnek kellene lennie.. talán majd jövőre :)

Forrás: www.desszert.eu

Nincsenek megjegyzések: