2011. január 28., péntek

Fokhagymás gombatokány

Hozzávalók:

1 kg csiperkegomba
1 fej vöröshagyma
4-5 ek olaj
1 csokor petrezselyemzöld
5 gerezd fokhagyma
4 dkg vaj
2 púpozott ek liszt
7 dl víz
másfél erőleveskocka
3 dl tejszín
só, feketebors
reszelt szerecsendió
1 mk citromlé
 
Elkészítése:

A felaprított hagymát pirítsuk meg az olajon. Tegyük bele a szeletekre vágott gombát, keverjük meg, de ne sózzuk, s pároljuk kb. 5 percig. A tűzről levéve adjuk bele a felaprított petrezselyemzöldet, és a zúzott fokhagymát.
Egy másik edényben olvasszuk fel a vajat, futtassuk meg benne a lisztet, majd a ízzel apránként engedjük fel folyamatos kevergetés mellett. Morzsoljuk bele a leveskockát, s kevergetve főzzük 2-3 percig (sűrű mártást kapunk). Hígítsuk a tejszínnel, forraljuk fel mégegyszer.
Keverjük bele a petrezselymes-fokhagymás gombát a tejszínes mártásba, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, kevés citromlével ízesítsük.
Párolt rizs vagy puliszka jár hozzá.

Nincsenek megjegyzések: