2011. január 28., péntek

Töltött mézes

Hozzávalók:

25 dkg méz
10 dkg cukor
10 dkg vaj/margarin
2 tojássárga
1 egész tojás
1 kk szódabikarbóna
őrölt fahéj
tört szegfűszeg
annyi liszt, hogy könnyen nyújtható legyen (kb. 50 dkg)

Elkészítése:

Olvasszuk fel a mézet a cukorral, majd a tűzről levéve adjuk bele a vajat, a tojássárgát és az egész tojást. A lisztet keverjük el a szódabikarbónával, adjuk a mézes elegyhez, és gyúrjuk össze az egészet. Pihentessük a tésztát egy órán át, majd nyújtsuk és szaggassuk karikákra. Töltelékként pikáns ízű lekvárt (pl. szilvalekvár) tegyünk a korongok közepébe, hajtsuk félbe a korongokat, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük őket.
200 fokra előmelegített sütőbe téve aranybarnára sütjük őket. Tetejükre díszítésként olvasztott csokoládét locsolunk.
Alternatíva: A kiszaggatott korongok közepét ujjunkkal bemélyítve, azok közepébe egy szem fosztott meggyet tehetünk. A korongokat ezután kisütjük és csokimázzal díszítjük.

Nincsenek megjegyzések: