2011. január 27., csütörtök

Mandulás roppanós

Hozzávalók:

16 ek (2 rúd).. azaz 250 g vaj/margarin
2/3 bögre.. azaz 150 g kristálycukor
1/2 tk mandulakivonat
2 bögre.. azaz 220 g liszt
1/2 tk só
málnalekvár (szűrt)
 

Díszítéshez:
1 bögre.. azaz 110 g porcukor
1 és 1/2 tk mandulakivonat
2-3 tk víz 


Elkészítése:

Kézi habverővel keverjük krémes állagúra a cukrot, a puha vajat és a mandulakivonatot. Adjuk hozzá a lisztet és a sót, és dolgozzuk össze egy egységes (lágy) tésztává. Hűtőbe téve pihentessük-hűtsük minimum egy órán keresztül.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (350F).
A lehűlt tésztából formáljunk kis gombócokat - kb. két teáskanálnyit.. diónyit - a tenyerünk között, és lapítsuk el őket, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire egymástól kisebb távolságra, hogy legyen helyük a sütéskor szétterülni.
Lisztezett ujjal nyomjunk kisebb mélyedést (krátert) a sütik közepébe, amit kb. fél tk-nyi lekvárral töltsünk meg.
Az előmelegített sütőbe csúsztatva kb. 12-16 perc alatt készre sülnek. Akkor vannak készen, ha az aljuk enyhén barnára pirult.
A glazúrhoz keverjük össze a porcukrot a mandulaaromával és annyi vízzel, hogy sűrűn folyós legyen.
A kihűlt sütik tetejét a glazúrral díszítjük (de el is maradhat).
Ez a mennyiség kb. 40-45 db süteményre elegendő.

Nincsenek megjegyzések: