2011. január 28., péntek

Pirított csirkemáj currys rizzsel

Hozzávalók:

50 dkg csirkemáj
2 pohár rizs
1 nagy fej vöröshagyma
1 evőkanál sűrített paradicsom
1 tyúkhúsleveskocka
1 evőkanál vaj
3 evőkanál olaj
csipetnyi cayenne-i bors
2 kávéskanál currypor


Elkészítése:

A csirkemájat folyó vízben alaposan mossuk meg, távolítsuk el a szívet és az esetleg rajta lévő epét, majd vágjuk nagyobb darabokra. A vöröshagymát tisztítsuk meg, és aprítsuk finomra. A rizst gondosan válogassuk át.

Egy nagyobb fazékban forrósítsuk fel a vaj és az olaj keverékét, és nagy lángon pirítsuk meg rajta a feldarabolt májat 5-6 perc alatt. Ha megpirult, sózzuk meg, adjuk hozzá a felaprított vöröshagymát, és pároljuk együtt néhány percig. Amikor a hagyma is pirulni kezd, öntsük hozzá a rizst, és folyamatos keverés mellett pirítsuk addig, amíg a rizs kifehéredik.

Amikor a rizs nagy része kifehéredett, engedjük fel 4 pohár forró vizzel (ugyanazzal a pohárral merjük ki, amivel a rizst), és tegyük bele a tyúkhúsleveskockát meg a sűrített paradicsomot. Ízesítsük csipetnyi cayenne-i borssal és a curryvel, sózzuk meg, majd óvatosan keverjük össze. Lefedve, lassú tűzön körülbelül 20 percig főzzük, ezalatt a rizs magába szívja a folyadékot.

Ellenőrizzük, hogy a rizs puhára főtt-e. Ha megpuhult, de még túlságosan leveses, néhány percig fedő nélkül melegítsük, hogy a felesleges folyadék elpárologjon. A kész ételt öntsük át egy mély tálba, és azonnal tálaljuk.
 

Nincsenek megjegyzések: