2011. január 27., csütörtök

Vörösboros rizottó zöldborsóval

Vörösboros rizotto @ Dishing Up Delights
Hozzávalók:

5-6 dl csirke alaplé
3 ek vaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
200 g arborio rizs
1/2-1 dl száraz vörösbor
70-80 g fagyasztott zöldborsó
maréknyi vágott petrezselyemzöld
2-3 ek parmezán
só, frissen őrölt feketebors

Elkészítése:


Főzzük fel és tartsuk forrón a csirke alaplevet. Maga az alaplé lehet (sőt a legjobb) általunk készített húsleves, de ennek hiányában egyszerűen húsleveskockából is elkészíthető.
A hagymát vágjuk apróra, majd vajon, kevés só hozzáadásával pároljuk meg. Adjuk hozzá a vágott/zúzott fokhagymát, amit épp csak addig pirítsuk, amíg az illata az orrunkba nem szökik (30 sec), majd keverjük hozzá a rizst, amit 2-3 percig pirítsunk. Ekkor öntsük fel a vörösborral, kevergessük míg fel nem veszi az egészet. A bortól szép vöröses árnyalatot kap a rizs. Jöhet ezután a forró leves, amit merőkanalanként adagoljunk a rizshez, folyamatos kavargatás mellett. Amikor a rizs elkészült.. felvette a szükséges folyadékmennyiséget ('al dente'), keverjük bele a fagyasztott zöldborsót és a petrezselyemzöldet. Adjuk hozzá a reszelt parmezánt, sóval és borssal ízesítsük. Tálaláskor további parmezánt szórhatunk a rizottó tetejére.

Nagyon finom és mutatós egytálétel.

Nincsenek megjegyzések: