2011. január 31., hétfő

Mézeskalácsházikó


Hozzávalók egy házikóra:
 

17 dkg méz
5 dkg cukor
5 dkg vaj
30 dkg liszt
1 tk sütőpor
1 ek kakaópor
1 narancs reszelt héja
1 tk mézeskalács fűszerkeverék (fahéj, szegfűszeg, gyömbér)
2 tojásfehérje
40-50 dkg porcukor
 

Díszítéshez különféle édesség (színes drazsék, gyümölcszselé)

Elkészítése:

A mézet a cukorral és a vajjal addig főzzük, amíg a cukor feloldódik, majd hűlni hagyjuk. Hozzákeverjük a sütőporral, a kakaóporral, a fűszerkeverékkel és narancshéjjal vegyített lisztet. A masszát folpackba csomagolva, kb. 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.

A tésztát kb. fél centi vastagra kinyújtjuk (ha vékonyabb akkor könnyen megég), és sablonok alapján kivágjuk a különböző részeket. A tetőből, az oldalfalból, az elejéből és a ferde kéményrészből kettőre van szükség. A házikó elején ablakot és ajtót vágunk. A maradék tésztából fenyőket és kerítést szúrunk ki, és sütőpapírral bélelt tespire helyezzük. Előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 10-15 percig. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk.

A kemény habbá vert tojásfehérjébe belekeverjük a porcukrot. Nejlonzacskóba töltjük, zacskó sarkát levágjuk. Az éleket a mázzal bekenjük, majd összeállítjuk a házikót, és száradni hagyjuk. Az összeragasztott kéményt a tetőre illesztjük. A házikó tetejét a mázzal csíkokban bekenjük, és a különféle édességekkel díszítjük. A tető szélére a maradék tojáshabot nyomózsákba töltve, jégcsapokat készíthetünk. A fenyőket vattából hópamacsokkal díszítjük, végül a házikót porcukorral meghintjük.

A 2007-es évi mézeskalácsház-projekt szigorúan csak a házikóra koncentrálódott.. az idei lelkesedést elvitte a mézeskalács adventi naptár (lsd lejjebb).


Sablonok:

Nincsenek megjegyzések: