2011. január 27., csütörtök

Kérges almás

Hozzávalók:

Tészta.. maga a kéreg:
1.5 bögre liszt
2 ek cukor
fél tk só
10 ek vaj (kb. 12 dkg) - lereszelve
3 ek jéghideg víz 
 
Töltelék:
2-3 db alma (hámozva, mag(ház)talanítva, felcikkezve)
1/4 bögre + 1 ek cukor
1 tk friss citromlé
1 tojásfehérje elkeverve 1 ek vízzel
2 ek szeletelt mandula (el is hagyható)


Elkészítése:

A mérték itt a bögre, ami lehet 2.35 decistől a 2.5 decisig bármi, csak fixen ugyanazt használjuk.
A kéreg elkészítéséhez a hozzávalókat összedolgozzuk egy gombóccá, ha igényli még kevés hideg vízzel kisegíthetjük az összetapadást. Folpackban csomagolva hűtőbe tesszük, kb. egy óra alatt kellően lehűl és megszilárdul a tészta (nyújtáshoz elengedhetetlen). 
A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a sütőrácsot középmagasra helyezzük.
A töltelékhez a felszeletelt almát a 1/4 bögre cukorral és a citromlével összekeverve 10 percig érni hagyjuk.
Ha a tészta lehűlt és elég szilárd, kevés liszt segítségével sütőpapíron (lehetőleg, amin később sütni is akarjuk) próbáljuk kör alakúra.. vagy vmi hasonlóra nyújtani (ez ám a kihívás). Nem baj ha a széle megsem olyan egyenletes, ugyis visszahajtjuk.
Halmozzuk a tölteléket az almára - 4-5 centis peremet hagyva a visszahajtásra. Hajtogassuk lazán vissza a szélét, így kész is, kéregben csücsül az alma. 


Kenjük meg a tésztát a vizes tojásfehérjével, majd hintsük meg az egészet egyenletesen eloszlatva egy ek cukorral.
Tegyük a forró sütőbe és kb. 40 perc múlva szépen illatozó, aranybarna kérgű sütemény várományosai lehetünk.

Nincsenek megjegyzések: