2011. január 27., csütörtök

Fonott kalács

Sokféle kalácsrecept és kalácsfonás létezik, nekünk ez a favorit. Egy nagy hibája van.. eteti magát.. azaz minket. Gyorsan fogy.. mi meg gyorsan hízunk tőle:)

Hozzávalók:

50 dkg liszt
4 ek cukor
csipetnyi só
1 csomag porélesztő
2 ek vaj/margarin
2 tojás
225 ml tej
lekenéshez 1 tojás
 

Elkészítése:

A lisztet átszitálva a kelesztőtálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a sót, összekeverjük őket, majd kis mélyedésbe beleszórjuk az élesztőt, amit kevés langyos tejjel öntünk fel. Néhány percre magára hagyjuk az élesztős elegyet, hogy aktiválódni tudjon, majd a további tej, vaj, tojások hozzáadásával összedolgozzuk a tésztánkat.
Konyharuhával letakarva meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Amikor megkelt lisztezett deszkára tesszük, 6 egyforma cipóra osztjuk. A cipók mindegyikét hosszúra sodorjuk és hatos fonással összefonjuk őket.
(A fonás technikáját könnyen elsajátítható az itt látható szemléletes film segítségével).
Langyos helyen ruhával letakarva még további 30 percig kelesztjük, ezalatt a sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tészta tetejét az enyhén felvert tojással alaposan lekenjük, kedvünk szerint szezámmag/mákszem-pecséteket nyomhatunk a fonatokra.
(A pecsétekhez az ujjunkat benedvesítjük, belenyomjuk a szezámmagba, majd az ujjunkra tapadt magokat átmozdítjuk a tészta kiemelkedésére - végiggörgetjük a magos ujjunkat a tészta felületén).
A sütő alsó harmadába toljuk a pihentetett kalácsot és kb. 40 perc alatt készre sütjük.

KAKAÓS KALÁCS
 
Alternatívaként kiindulhatunk két féladagnyi tésztából (könnyen megoldható, mert minden hozzávaló páros, így könnyen felezhető), és az egyik felébe további 2 ek kakaóport keverünk. Külön-külön szépen összedolgozzuk a tésztákat, kelesztjük, majd mindkettőből 3 cipót készítünk. A cipókat hosszúra sodorjuk és kedvünkre variálhatjuk a kakaós és a sima tésztarudak elrendeződését a fonaton belül (ezáltal más és más mintázatot kap a fonatunk).


CSIGABIGA KALÁCS 

A kakaós kalács egyszerűsítéseként született a csigabiga kalács - Domi keresztelésében. A cipókból téglalapokat készítünk (egyenlőeket), felváltva egymásra rétegezzük a sima és a kakaós lapokat, majd feltekerjük (nyílással lefele tegyük a tepsire). Továbbiakban ugyanúgy járunk el, mint a sima kalács esetén (pihentetjük, tojással lekenjük, majd készre sütjük).


Nincsenek megjegyzések: