2011. január 28., péntek

Mesealmás

Hozzávalók:

50 dkg liszt
1 cs sütőpor
20 dkg cukrot
1 egész tojás
15 dkg zsíradék (zsír/vaj/margarin)
2 dl tejföl
csipetnyi só
2-3 alma
fahéj, cukor, vaníliás cukor
+ 1 tojás a lekenéshez

Elkészítése:

Keverjük és dolgozzuk össze a tészta hozzávalóit: a lisztet, a sütőport, a sót, a cukrot, a tojással, a zsíradékkal és a tejföllel. A tésztát szedjük két részre, az egyik felét nyomkodjuk el egyenletesen a tepsiben (nem kis feladat). 
A töltelékhez az almákat hámozzuk, mag(ház)talanítsuk, reszeljük le, majd nyomkodjuk ki az alma levét. Fahéjjal, cukorral és vaníliás cukorral ízesítsük.
Oszlassuk el a tölteléket egyenletesen a tésztán, majd a másik - immár kinyújtott tésztával (folpackon/zsírpapíron nyújtsuk, könnyebb vele bánni) borítsuk be az almát. Egy tojást enyhén verjünk fel, majd kenjük be vele a sütemény tetejét. Villával szúrkáljuk meg a sütemény tetejét, hogy a levegő el tudjon távozni (így nem púposodik fel).
Forró sütőben világosbarnára sütjük. A kész süteményt vaníliás cukorral elkevert porcukorral meghintve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: